A Székely szabadság napja

A Székely szabadság napja március 10-én van, és az egyik legfontosabb emléknap, a székelység összetartozásának napja. Ez a nap az erdélyi Székelyföld szabadságáért és autonómiájáért vívott harc emlékét őrzi. A székelyek hosszú évszázadokon át küzdöttek azért, hogy területükön önállóak és autonómok legyenek. A Székely szabadság napja olyan eseményekre emlékezik, amelyek a székelyek számára jelentős politikai és társadalmi eredményeket hoztak.

Mi történt március 10-én?

1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten, Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Az eseménynek emléket állító marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékműve hat méter magas, porosz gránitból készült obeliszk; északi alapkövén fekvő, nyíltól sebzett oroszlán domborművével, amely mellső lábai között zászlót tart, alatta két keresztezett kardon a magyar címer áll.

A marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékműve

Az emléknapon a marosvásárhelyi felvonulás mellett, számos egyéb kulturális programot szerveznek nem csak Székelyföldön és Erdélyben, hanem szerte a Magyarországon és az egyéb magyarlakta helyeken (Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja). A Székely szabadság napja egy emberként egyesíti a székelyek és az erdélyi magyarokat és emlékeztet bennünket, hogy a székelyek az összetartozás és a közösség erejével képesek voltak megőrizni identitásukat és kultúrájukat.

Az összetartozás fontossága

Az összetartozás fontossága azonban nem csak ezen a napon van jelen, hanem minden nap az életünkben. Az összetartozás olyan érték, amire mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet éljünk. Az összetartozás erősíti a közösséget és segít abban, hogy mindenki elfogadja és megbecsülje egymást.

Tehát március 10-e az összetartozás és az autonómia jelképe. A Székely szabadság napja emlékeztet bennünket arra, hogy legyünk székelyek, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki vagy vajdasági magyarok, mi egy erős és szilárd közösséget alkotunk, amelynek tagjai büszkék identitásukra és kultúrájukra. Március 10-e egy emlékeztető arra, hogy a közösségünk ereje a legfontosabb erőforrásunk, amely segít megőrizni az értékeinket és az örökségünket a jövő generációi számára.

Mi egy vérből valók vagyunk!

források: link1, link2

Facebook
LinkedIn
Email

Korábbi cikkeink

„Kárpátok Őre 2023” díj

„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség.” A „Kárpátok Őre érdemdíjjal”, olyan ember tüntethető ki, aki a Kárpát-medencei magyarság, székelység, a helyi közösségek megmaradásáért folytat munkát, s mindezt

Tovább olvasom »

XI. Csíki Versünnep

A Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület büszkén jelenti be, hogy idén is megrendezésre kerül az immáron XI. Csíki Versünnep, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával! A többhetes

Tovább olvasom »