Bemutatjuk
egyesületünket

A Fortis Hungarorum Kulturális Egyesületet hivatalosan 2014.03.06-án jegyezték be, de története már évekkel korábban elkezdődött.

Az egyesülethez vezető út

Adott egy művészi vénával megáldott újságíró és egy kiváló üzleti érzékkel rendelkező pedagógus. Ez alapján, első hallásra, talán két teljesen különböző karakterű embert képzelünk el, ám – kedélyes és segítőkész személyiségükön kívül – összekötötte őket a magyarság, a magyar kultúra, a művészet és Erdély szeretete, valamint a fiatal tehetségek támogatása iránti elkötelezettség. Ők voltak: a 2016-ban betegségben elhunyt Varga Sándor, a Fehérvári Médiacentrum alapító-hírigazgatója, később a Kossuth Rádió szerkesztője és Mihályi Magdolna, a 2021-ben Magyarország leginspirálóbb vállalatai közé választott Jobtain HR szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Fehérvári Versünnep (2010)

Varga Sándor 2009-ben került Székesfehérvárra, ahol megalapította az ország első médiacentrumát. Már ebből is tisztán látszik, hogy amit ő kigondolt, azt meg is valósította. Az egyik ilyen ötlete volt egy olyan többfordulós tehetségkutató show, ahol a fiatalok verset mondanak. A tehetségek felfedezésén kívül az volt a célja, hogy a versmondás, a szavalás a fiatalok körében is elterjedjen, a költészet szeretete menő legyen. 2010 tavaszán megrendezésre került tehát az első Fehérvári Versünnep, melyet a Fehérvár Mádiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, a Székesfehérvári önkormányzattal, a Szent István Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve mai napig sikerrel rendez meg (legutóbb 2022 májusában, immár tizenkettedik alkalommal).

Székelyföldi Verstábor (2010)

Az első Fehérvári Versünnep ötlete és kivitelezése hatalmas tetszést aratott, mind a fiatalok, mind a szülők és pedagógusok, mind pedig a szakemberek (újságírók, irodalmárok, művészek) körében. A Versünnep döntősei olyan tehetségről adtak tanúbizonyságot, hogy alig fejeződött be korábbi tervének megvalósítása, Varga Sándor máris új álom nyomába eredt: egy többnapos kulturális tábor víziója jelent meg lelki szemei előtt, ahol ezeket a tehetséges fiatalokat közösségbe szervezheti és elismert művészek segítségével további fejlődést kínálhat számukra, megteremtve hosszú távú elköteleződésüket a magyar irodalom és nyelv irányába. A helyszín is adott volt, hiszen 2004 óta Székelyföld szívében, a Csíkszereda közelében található Csíkcsomortánban, feleségével együtt vezették a Szellő Szálló nevű hangulatos panziót, mely azóta egyfajta kulturális központjává is vált a térségnek.

Csíki Versünnep (2013)

A Fehérvári Versünnep sikerén felbuzdulva, és az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva 2013-ban Csíkpálfalván megrendezésre került az első Csíki Versünnep. A szavaló versenyen az általános iskola felső tagozatos és a középiskolai korosztály vehetett részt. Az erdélyi régió minden szegletéből érkeztek verskedvelő fiatalok a felkészítő tanáraikkal, így rögtön a legelső Csíki Versünnepre közel százan voltak kíváncsiak, résztvevőként vagy kísérőként. A magyar irodalom színe-javából (pl. Ady Endre, Reményik Sándor, Wass Albert, Petőfi Sándor, Arany János és Radnóti Miklós) hallhatott színvonalas előadásokat a zsűri. Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a Csíki Versünnepet folytatni kell, hiszen a tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal tanulók egyértelművé tették, hogy az irány nem csak jó, hanem olyan is, amivel ők is azonosulni tudnak, amit szívesen követnek.

Falusi Színjátszók Találkozója és Konferenciája (2013)

Varga Sándor fiatalkora óta színész szeretett volna lenni. Még ma is működik Szolnokon a Híd Színház, amelynek tagja volt. Sokfelé jártak színjátszó találkozókra, fesztiválokra, ahol díjakat is nyertek. Felvételizett a Színművészeti Egyetemre is, de ez elsőre nem sikerült, többször pedig már nem jelentkezett utána. Pedagógus pályára ment, így a színjátszás tulajdonképp egy vágy maradt, egy láng, ami nem szűnt meg pislákolni benne. Ez testesült meg a verstáborok színjátszó programjaiban is, de igazi hangsúlyt akkor kapott először az ez irányú érdeklődése, amikor 2013. szeptember 25 – 30 között első alkalommal megrendezésre került a Székelyföldi és Anyaországi Falusi Színjátszók Találkozója és Konferenciája. A rendezvényen csíkdelnei, csíkpálfalvi, nagyabonyi, jáaszapáti és csíkcsomortáni színjátszócsoportok kaptak fellépési lehetőséget. A szakmai vélemények megfogalmazására magyaroszági és székelyföldi színészeket, szakembereket valamint újságírókat kértünk fel.

Megszületik a Fortis Hungarorum

2014 tavaszán érkezett el a pillanat, hogy Varga Sándor, felesége és lánya intézményesítse elképzeléseiket: civil szervezetet alapítottak, a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesületet. Mindazon tevékenységeket akarták összefogni, amelyekkel korábban is foglalkoztak és melyek még csupán tervek szintjén léteztek. Az egyesület mintegy ernyőt hivatott adni ezeknek a különböző kulturális projekteknek. Nagyon gazdag repertoár volt a fejében, tele volt tervekkel, hogy mit lehetne még Csíkcsomortánban, Csíksomlyón megvalósítani. Tervezte a határkeresztek felkutatását is, elképzelte a Művészetek Völgyéhez hasonlóan a Csíki Kultúrvölgyet is. Ennek első lépcsőfoka volt az egyesület megalakulása után nem sokkal megrendezett Falusi Színjátszó Vezetők Konferenciája.

Falusi Színjátszó Vezetők Konferenciája (2015)

Alighogy hivatalosan is bejegyzésre került az Egyesület, máris nagyszabású esemény megszervezésébe kezdtek az alapítók. A cél az volt, hogy ha minden évben nem is lehet a 2013-as rendezvényhez hasonló színjátszó találkozót tartani, akkor legalább jöjjenek össze a vezetők, mert nem nagyon érzik, hogy egy közösséghez tartoznának. Nincsenek adatbázisok a színjátszókról, a darabokról, a kelléktárról, nincs tapasztalatcserére lehetőség. Mindenki működik, teszi a dolgát, de kicsit elszigetelten, hiába vannak viszonylag közel egymáshoz a csoportok. Varga Sándor minden ötletének – ahogy ennek is – az volt a lényege, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak össze kell érni, akár egy szavalóverseny, akár egy verstábor, akár egy színjátszó fesztivál kapcsán. Nagyon fontosnak tartotta a közösségépítést, úgy érezte, nincs elismertsége az amatőr színjátszásnak, pedig nyilvánvaló, hogy helyi közösségi szinten ez felbecsülhetetlen kohéziót jelent.

A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevele (2016)

Az egyesület törekvései nem maradtak elismerés nélkül. Habár a 2016 elején, súlyos betegség következtében elhunyt Varga Sándor már nem lehetett ott az átadó ünnepségen, de örökségét folytató felesége és lánya büszkén vette át a a Csíki Versünnep és Székelyföldi Verstábor hagyományteremtő létrehozásának elismeréseként odaítélt díjat. Az MMA díja kiemelkedő jelentőségű, hiszen csak olyan kulturális és oktatási intézmények, művészeti iskolák, valamint pedagógusok és közösségek kaphatják, akik tevékenységükkel öregbítették a magyar kultúra megítélését itthon és külföldön. Az egyesület elnöki tisztségét is betöltő Varga Anna az oklevél átvételekor köszönetet mondott annak a lelkes kis csapatnak is, akik a kezdetek óta velük vannak, és biztosítják, hogy a tábor ezzel az elképesztő, és minden résztvevőben maradandó nyomokat hagyó szakmai és lelki töltettel működhessen.

Az egyesület jelenlegi tevékenysége

Bár az egyesület céljait izzító lángot kétségkívül Varga Sándor lobbantotta fel, az öröksége a legjobb kezekben van a Fortis Hungarorum vezetői és közreműködői révén. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az egyesület keretein belül végzett példamutató tevékenységéért Varga Sándor özvegyének, Mihályi Magdolnának, 2020-ban Tamási Áron-díjat ítéltek oda.

Az egyesület célja továbbra is az, ami miatt 2014-ben létrejött: a Kárpát-medence sokszínű kultúrájának megőrzése, ápolása, értékeinek feltárása és megőrzése. Küldetésnek tekintjük megismertetni, népszerűsíteni, ezáltal pedig védeni a magyarság kulturális örökségét, kiemelt figyelmet fordítva a fiatal generáció számára a népi kultúra minél szélesebb körű megismertetésére, a hagyományok átörökítésére, a népzene, a néptánc, a néprajz, a folklórtörténet és az ezekhez társuló művészeti ágak közötti kapcsolat megteremtésére. Projektjeink között töretlenül magas prioritással rendelkeznek a 2022-ben már tizedik, jubileumi évfordulóját ünneplő Csíki Versünnep és a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor, mely 2016 óta viseli megálmodója nevét, de folyamatosan dolgozunk olyan terveken is, melyek középpontjában a színjátszás, a néprajz vagy épp a népzene, néptánc áll. Ahhoz azonban, hogy ezek a projektek igazán sikeresek és széles körben elterjedtek legyenek, használnunk kell a modern technika nyújtotta lehetőségeket: a fiatalokat, legyenek bármilyen verskedvelők, a közösségi médiában történő aktivitással tudjuk elérni, míg a felnőtt korosztályt a professzionális arculat és PR tevékenység fogja megszólítani. Azt tehát tudjuk, mindig is tudtuk, hogy mit szeretnénk közvetíteni, fontos azonban az is, hogy megtaláljuk a közvetítés leghatásosabb, legtöbb embert elérő módját. Arról, hogy éppen milyen új fába vágjuk a fejszénket, arról a Hírek, események szekcióban és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak az érdeklődők.