, ,

Véget ért a XI. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor

Idén tizenegyedik alkalommal került megrendezésre Csíkcsomortánban a Székelyföldi Varga Sándor Verstábor. A közösségépítést és tehetséggondozást ötvöző tábor fő célja továbbra is a magyar és magyar közötti híd építése, a magyar nyelv és költészet szeretetének továbbörökítése a fiatalok számára. A Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület szervezésében megrendezett XI. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor fő helyszíne ezúttal is a Szellő Szálló volt, mely az elmúlt tíz évben a régió egyik kulturális központjává vált. Az idei tábor mottója – Petőfi Sándor születésének 200. fordulója alkalmából – a „Szabadság, szerelem!” lett.

A meghívott résztvevők közé olyan tehetséges irodalomkedvelő középiskolások tartoztak, akik már korábban bizonyították tehetségüket különböző szavalóversenyeken. A tábor programja széles skálájú tevékenységeket kínált számukra: stílusgyakorlatok, néptáncpróbák, beszédórák és énektanulás során a lehetőségük nyílt a magyar költészet mélyebb megértésére és az irodalmi technikák elsajátítására.

A Verstábor egyik fő attrakciója a Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett Misztrál együttes alapító tagjainak, „A kortalan Petőfi” címmel tartott koncertje volt, amivel Petőfi Sándor és kortársai, illetve az ő szellemiségét követő költők megzenésített verseit hozták el. Szintén Petőfi volt a témája az elmaradhatatlan Quiz Night-nak, ahol a fiatalok összemérhették a költőóriásról összegyűjtött tudásukat.

A gyakorlatok és előadások között sok időt töltöttek a fiatalok kirándulással is, mely során felkeresték Petőfi Sándorhoz kapcsolódó helyszíneket (Székelykeresztúr, Fehéregyháza, Segesvár, Bögöz), valamint a régió nevezetességeit, mint a torjai Büdös-barlang, Csiszárfürdő, a Székely Határőr Emlékközpont, Őrház, Kontumáci kápolna, Gyimesbükk, Kisbütök, Nyergestető. A résztvevők emellett megható megemlékezést tartottak a tábor alapítójáról és névadójáról, a 2016-ban elhunyt Varga Sándorról is.

A XI. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor programja a Gloria Rythmirorum – Dicsőség a verseknek! című házigálával zárult le, amin a résztvevők megidézték a tanultakat és versekkel, dalokkal, tánccal örvendeztették meg egymást és a jelenlévő vendégeket. A táborról ebben az évben is a Vershúron című saját kiadású folyóiratban olvashatunk további részleteket.

A Verstábor a Miniszterelnökség és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.

Facebook
LinkedIn
Email

Korábbi cikkeink

„Kárpátok Őre 2023” díj

„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség.” A „Kárpátok Őre érdemdíjjal”, olyan ember tüntethető ki, aki a Kárpát-medencei magyarság, székelység, a helyi közösségek megmaradásáért folytat munkát, s mindezt

Tovább olvasom »

XI. Csíki Versünnep

A Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület büszkén jelenti be, hogy idén is megrendezésre kerül az immáron XI. Csíki Versünnep, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával! A többhetes

Tovább olvasom »

A Székely szabadság napja

A Székely szabadság napja március 10-én van, és az egyik legfontosabb emléknap, a székelység összetartozásának napja. Ez a nap az erdélyi Székelyföld szabadságáért és autonómiájáért

Tovább olvasom »