Csodás élményekkel zárult a X. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor

2022-ben immár tizedik alkalommal találkoztak a fiatalok Csíkcsomortánban, a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban, melynek idei jelmondata: „Azt keressétek, ami összeköt!” A találkozó idén is gazdag programokkal várta a résztvevőket, irodalmi és zenei tevékenységekkel, amelyek középpontjában két jelentős esemény állt: Tamási Áron-emlékév és Trianon emlékezete. A tábor létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Nemzeti Együttműködés Alap és a Miniszterelnökség támogatta.

A verstábor megnyitóján a helyi fiatalok néptáncelőadása és a tábor lakóinak műsora alapozta meg a hangulatot, majd Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Kubik Anna, a tábor egyik szakmai vezetője, örömét fejezte ki, hogy két év kihagyás után újra találkozhatnak Csomortánban. Az est zárásaként tábortűzi összejövetelt tartottak, ahol a Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Székelyföldről, az anyaországból és Székesfehérvárról érkező fiatalok ismerkedtek egymással​​.

A verstábor fő programjai között szerepelt Tamási Áron születésének 125. évfordulójának megünneplése, mely során a fiatalok elmélyedhettek a székely író életművében. Emellett nagy hangsúlyt kapott a Trianoni békeszerződés emlékezetének ápolása is. A tábor lakói interaktív módon ismerhették meg Trianon történetét, és fejet hajthattak a nemzeti sorstragédia előtt​​.

A szakmai programok széles skálája várta a fiatalokat: versmondó órák Kubik Anna, Ráckevei Anna és Rubold Ödön vezetésével, beszédórák Milus Mariannal, valamint néptánc foglalkozások Lőrincz Beáta és Varga Zoltán irányításával. Ezek mellett a résztvevők önálló esteken is bemutathatták tudásukat a verstábor varázslatos színpadán​​.

A közösségi programok is gazdag élményeket kínáltak: látogatások Nyergestető hőseihez, az ezeréves határhoz és a Rákóczi várhoz. A fiatalok meglátogathatták Tamási Áron szülőházát Farkaslakán, és részt vehettek a Tamási Áron életművét bemutató kiállításon. Az esték fénypontja Heinczinger Mika és Török Máté, a Misztrál együttes tagjainak koncertje volt, amely a nemzeti összetartozás érzését erősítette bennük​​.

A résztvevők számára a tábor nem csupán a szakmai fejlődés lehetőségét kínálta, hanem lelki feltöltődést is. A szentmisék, a közös éneklések és a beszélgetések mind hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalok jobban megértsék és átérezzék magyarságukat és összetartozásukat. A tábor végén megható búcsúest keretében emlékeztek meg Varga Sándorról, a verstábor alapítójáról, akinek életútja és szellemisége továbbra is meghatározó a tábor közössége számára​​.

Facebook
LinkedIn
Email

Korábbi cikkeink

„Kárpátok Őre 2023” díj

„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség.” A „Kárpátok Őre érdemdíjjal”, olyan ember tüntethető ki, aki a Kárpát-medencei magyarság, székelység, a helyi közösségek megmaradásáért folytat munkát, s mindezt

Tovább olvasom »

XI. Csíki Versünnep

A Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület büszkén jelenti be, hogy idén is megrendezésre kerül az immáron XI. Csíki Versünnep, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával! A többhetes

Tovább olvasom »